Krupnik na cielęcinie z pęczakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    50-60 dag
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka mała
  • seler

    1 plaster
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1-2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do posypania
  • kasza pęczak

    6-7 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1-2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 ziarna
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso włożyć do około 1,5 litra zimnej wody i gotować na wolnym ogniu. Po zagotowaniu się mięsa dodać kaszę pęczak. Następnie po około 30 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości wszystkich składników. Dodać przyprawę Kucharek, pieprz i sól do smaku. Miękkie mięso cielęce pokroić w plastry. Na porcję zupy na talerzu ułożyć 1-2 kawałki mięsa i posypać natką pietruszki do smaku.

Czas przygotowania całej potrawy to 90 minut. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 16.06.2014 15:41
Apetycznie wygląda, musiała być pyszna taka zupka.
Mysiunia 03.02.2014 14:01
za krupnikiem nie przepadam, ale jak z kaszą pęczak to chętnie bym spróbowala :)
pajbek 26.01.2014 12:35
Musi być pyszna :-)
Piter 31 22.01.2014 15:31
Świetna zupa.
Beatris 22.01.2014 14:14
Apetyczna zupka. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Marta1986 22.01.2014 13:55
smaczna zupka
Konczi 22.01.2014 12:57
uwielbiam kaszę pęczak ... mniam !
Magda24 22.01.2014 12:42
pyszne mięsko, lekka zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat