Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik mojej babci

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2 sztuki
wołowina z kością 1 sztuka
pierś z kurczaka 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
natka pietruszki 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
kasza jęczmienna 200 gramów
ziemniaki 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
cebula 1 sztuka
kostka rosołowa drobiowa 1 kostka
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik mojej babci

Mięso myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy dodając kostkę rosołową.

Warzywa myjemy i dokładamy do gotującego się mięsa. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, liście laurowe, cebulę opaloną na ogniu. Całość gotujemy na małym ogniu. Po 30 minutach solimy.

Kaszę jęczmienną gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowaną kaszę jęczmienną. Całość doprawiamy pieprzem mielonym (dość sporo), jeżeli jest potrzeba to jeszcze solą. Całość gotujemy ok. 20 aż ziemniaki będą miękkie.

Nalewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 09.02.2014 17:40
Pyszna domowa zupa ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak