Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik leśny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1/2 sztuka
Marchwew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por 1 sztuka
kasza jęczmienna 3 łyżki
ziemniaki 2 sztuki
grzyby suszone 2 dkg
natka pietruszki 1 pęczek
śmietana 18 proc 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik leśny

Grzyby namoczyć i drobno pokroić. Zagotować 2 litry wody. Włożyć umyte żeberko i gotować 40 minut. Wywar przecedzić w celu usunięcia drobnych kostek. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora, dosypać kaszę i pokrojone grzyby. Gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Zaprawić śmietaną. na koniec dodać natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lulu 10.06.2011 18:12
żeberek bez kości tak ok 20 dkg. Ja osobiście grzybów też dodaję więcej :)
Babciagramolka 09.06.2011 17:07
Lubię krupnik z grzybami ale dała by ich trochę więcej .I mam pytanie - ile mają ważyć żeberka bo na sztuki to jeszcze nie kupowałam.
Emilia22 09.06.2011 16:35
wygląda zachęcająco
Sylwia88 09.06.2011 16:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak