Krupnik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • kasza jęczmienna

    100 g
  • ziemniaki

    5 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka dokładnie myjemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy kostkę, marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodajemy kaszę i jarzyny, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną i gotujemy około 20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i natkę pietruszki. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarysiaB 25.06.2017 18:43
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat