Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
kości cielęce 1/2 kg
włoszczyzna 1 sztuka
sól do samku
kasza jęczmienna 100 gram
ziemniaki 5 sztuk
grzyby suszone 25 gram
cebula 1 sztuka
tłuszcz 1 łyżka
pietruszka 1 natka
pieprz do smaku
przyprawa do zup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Jak w większości moich zup na początku przygotowuję wywar z kości i warzyw. Kości myję, robię na mniejsze kawałki i wrzucam do zimnej osolonej wody. Gotuję przez 60 minut. Następnie myję warzywa i po 20 minutach gotowania kości dorzucam dużą włoszczyznę i po 40 minutach wywar jest gotowy. Następnie gotuję umyte grzyby suszone w małej ilości wody i w ten sposób tworzy mi się wywar z grzybów. Kaszę zalewam wywarem i gotuję na małym ogniu. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru z kaszą. Cebulę obieram, kroję w kostkę, przysmażam na patelni i dodaję do zupy. Ugotowane grzyby suszone kroję w paski i dodaję do całości wraz z wywarem grzybowym. Całość przyprawiam pieprzem i solą, dodaje pietruszkę i gotuję jeszcze przez kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.11.2012 13:50
mm już dawno nie jadłam;)
Zdzisław 04.09.2012 20:33
krupnik lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak