Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupienik

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Krupienik, to nic innego jak zapiekana kasza gryczana z dodatkiem białego sera. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Idealny do spożywania z dodatkiem wytopionej słoniny z cebulką, do tego szklanka zimnego kefiru. Petarda!

Składniki:

Składniki:

kasza gryczana 300 gramów
twaróg 400 gramów
jajka duże 2 sztuki
cukier 50 gramów
masło 50 gramów
bułka tarta 3 łyżki
śmietana gęsta 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Krupienik

Krupienik znakomicie pasuje jako dodatek do głównego dania, najlepiej z kefirem lub sosem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. 

1. Kaszę gotujemy, studzimy.

2. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.

3. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną.

4. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C.

5. Zapiekankę kroimy na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak