Krupienik

Krupienik

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Krupienik, to nic innego jak zapiekana kasza gryczana z dodatkiem białego sera. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Idealny do spożywania z dodatkiem wytopionej słoniny z cebulką, do tego szklanka zimnego kefiru. Petarda!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza gryczana

    300 gramów
  • twaróg

    400 gramów
  • jajka duże

    2 sztuki
  • cukier

    50 gramów
  • masło

    50 gramów
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • śmietana gęsta

    150 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krupienik

Krupienik znakomicie pasuje jako dodatek do głównego dania, najlepiej z kefirem lub sosem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. 

1. Kaszę gotujemy, studzimy.

2. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.

3. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną.

4. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C.

5. Zapiekankę kroimy na kwadraty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat