Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kasza gryczana
300 gramów -
twaróg
400 gramów -
jajka duże
2 sztuki -
cukier
50 gramów -
masło
50 gramów -
bułka tarta
3 łyżki -
śmietana gęsta
150 gramów
Przepis i sposób przygotowania Krupienik
Krupienik znakomicie pasuje jako dodatek do głównego dania, najlepiej z kefirem lub sosem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony.
1. Kaszę gotujemy, studzimy.
2. Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.
3. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę. Wierzch smarujemy śmietaną.
4. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C.
5. Zapiekankę kroimy na kwadraty.
Komentarze (0)