Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy ze śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

DODATKOWO

cukier puder do posypania
śliwki 60 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicę. Do obu mąk dodać cukier, margarynę i cukier wanilinowy, delikatnie zagniatać ciasto.
Krok 1 - Kruchy ze śliwkami foto
2
Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć wolne ciasto.
Krok 2 - Kruchy ze śliwkami foto
3
Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta.
Krok 3 - Kruchy ze śliwkami foto
4
Piec w 180 st około 40 min.
Krok 4 - Kruchy ze śliwkami foto
5
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Kruchy ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 08.09.2015 12:27
Śliwek mam mniej niż rok temu, ale też się skuszę na takie ciacho :) uwielbiam :)
Maridka19 08.09.2015 09:34
Pyszne tradycyjne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak