Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka 2,5 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

KRUSZONKA

cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki

DODATKOWO

śliwki 30 dag
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy ze śliwkami

CIASTO: Wysypać mąki przesiane przez sito na stolnicę. Dodać proszek. Zrobić rowek i następnie dodawać cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Wyrabiać i dodawać jajka. Wyrobić ciasto i dać do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Posypać bułką tartą. Śliwki umyć, pozbawić pestek i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na cieście. Przygotować KRUSZONKĘ: wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić rękoma. Posypać po śliwkach. Piec ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąc i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 05.09.2014 07:17
Przepyszne.
AGNIESZKA144 05.09.2014 06:12
lubię takie ciasta
nogawkuchni 04.09.2014 17:19
Bardzo lubię kruche ciasta, ze śliwkami musi smakować fantastycznie.
dorrota 04.09.2014 17:18
uwielbiam takie cuda:)
Janina 04.09.2014 16:32
Pyszności;)
Renata9 04.09.2014 13:23
smaczne ciacho
halinah 04.09.2014 12:30
lubię takie ciasta :)
Mniam 04.09.2014 11:40
Pyszne sezonowe ciasto. Ostatnio takie piekę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak