Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy z czereśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pół kg
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana kwaśna 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 20 dag
POSYPKA
margaryna pół kostki
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia pół łyżeczki
mąka 25 dag
DODATKOWO:
czereśnie 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z czereśniami

Mąkę wsypać na stolnicę. Do tego wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą. W środku zrobić rowek, wbić do tego żółtka, dodać cukier, margarynę. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto, na koniec dodać śmietanę. Brytfannę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Wydrylować czereśnię. Następnie dać na ciasto w brytfannie. Margarynę roztopić i odstawić do zimna.

Zrobić posypkę: do miski wsypać mąkę, cukier, dodać żółtko wyrobić ręką. Pod koniec dać zimną margarynę. Wyrobić posypkę, tak aby była miękka. Pokruszyć po czereśniach. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 23.10.2011 15:42
super
gosia47-47 31.08.2011 19:40
bardzo dobry :D
ewa84 15.08.2011 11:46
pyszne
KasiaK90 23.07.2011 08:33
no no,super
tomek18 13.07.2011 16:34
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak