Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z czekoladowym budyniem
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- 5 żółtek,
- 1 margaryna mleczna
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę.
Na ciasto wyłożone wylewamy czekoladowy budyń. Na budyń nakładamy bezę kokosową .
Na bezę należy zetrzeć schłodzone ciasto.
Całość wkładamy do piekarnika na około 50 min. Pieczemy w 180°C.
Budyń czekoladowy:
- 1 litr mleka,
- 3 budynie czekoladowe,
- 1 łyżka kakao,
- Cukier do smaku- około 3 łyżki,
- 0,5 kostki masła
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy z budyniami i kakao. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Budyń wykładamy na ciasto kruche.
Beza kokosowa:
- 5 białek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka kokosu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, dodajemy cukier a na końcu kokos i mąkę. Całość wykładamy na lekko przestygnięty budyń.
Na bezę kokosową ścieramy na grubych oczkach drugą połowę ciasta kruchego
Pyszny kruchy spód, boski duet kokosu i budyniu czekoladowego, kruche płatki ciasta i chmurka cukru pudru...Nic dodać, nic ująć. Trzeba wypróbować i skosztować. Smakuje pysznie.