Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy z czekoladowym budyniem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z czekoladowym budyniem

Blaszka 24x36 cm
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- 5 żółtek,
- 1 margaryna mleczna

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę.
Na ciasto wyłożone wylewamy czekoladowy budyń. Na budyń nakładamy bezę kokosową .
Na bezę należy zetrzeć schłodzone ciasto.
Całość wkładamy do piekarnika na około 50 min. Pieczemy w 180°C.

Budyń czekoladowy:
- 1 litr mleka,
- 3 budynie czekoladowe,
- 1 łyżka kakao,
- Cukier do smaku- około 3 łyżki,
- 0,5 kostki masła


Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę mieszamy z budyniami i kakao. Gotujemy budyń. Do ciepłego wtłaczamy masło. Budyń wykładamy na ciasto kruche.

Beza kokosowa:
- 5 białek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka kokosu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy, dodajemy cukier a na końcu kokos i mąkę. Całość wykładamy na lekko przestygnięty budyń.

Na bezę kokosową ścieramy na grubych oczkach drugą połowę ciasta kruchego

Pyszny kruchy spód, boski duet kokosu i budyniu czekoladowego, kruche płatki ciasta i chmurka cukru pudru...Nic dodać, nic ująć. Trzeba wypróbować i skosztować. Smakuje pysznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.02.2014 00:31
Dobry placek.
mysza75 20.02.2014 16:55
pyszny placuszek
pierniczkowo 20.02.2014 10:38
lubię takie :)
monisia1977 20.02.2014 07:31
fajne ciacho
norweska20 20.02.2014 00:14
wyszło idealnie- pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak