Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy tort serduszko
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
13. Gotowe! Smacznego!