Kruchy tort serduszko

Kruchy tort serduszko

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kruchy torcik został przełożony śmietankowym kremem budyniowym i udekorowany różnymi słodkościami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • margaryna

    10 dag
  • cukier puder

    1.4 szklanki

Składniki na lukier:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka

Składniki na krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • budynie śmietnkowe

    2 opakowania
  • cukier puder

    2 łyżki
  • margaryna

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
13. Gotowe! Smacznego!

W składnikach: do lukru dodajemy różowy barwnik spożywczy do dekoracji użyć: różowe i białe beziki - makaroniki - bratki - truskawki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat