Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką jest moim faworytem, dlatego gdy tylko jest sezon na śliwki, to nie może ich zabraknąć w moim domu. Ciasto jest proste w wykonaniu, tak jak i kruszonka, która przygotowana na maśle smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 300 gramów
masło zimne 200 gramów
cukier 120 gramów
żółtko jajek 2 szt.
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana gęsta 1 duża łyż.
sól 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Kruszonka:

masło zimne 50 gramów
cukier 50 gramów
mąka pszenna 100 gramów

Dodatkowo:

śliwki 800 gramów
cukier puder do posypania 3 duże łyż.

Porada

Jeżeli chcemy uzyskać większą ilość kruszonki, należy składniki podwoić.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

Sprawdzony przepis na kruche ze śliwkami i kruszonką to pozycja obowiązkowa dla wszystkich domowych cukierników. Szczególnie w sezonie letnim, kiedy możemy cieszyć się świeżymi, soczystymi śliwkami. Zapraszam do lektury!

Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól.
Dodać zimne masło pokrojone w kawałki.
Składniki posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozmrozić śliwki.

Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka.
Kruszonkę włożyć do lodówki.
Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.
Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką.
Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym, aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto, a następnie posypać kruszonką.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.

Kruche ciasto ze śliwkami magicznie znika z blaszki. Nic w tym dziwnego! Twoi goście lub domownicy na pewno będą szaleć na jego punkcie! To jest prosty przepis na kruche ze śliwką, ale jeśli szukasz innych pomysłów, koniecznie zobacz inne inspiracje -> TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:29
Dobre.
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 23:16
To prawda trzeba czyścić zamrażarkę bo za niedługo pojawią się świeże owoce i nie będzie miejsca. Jutro rano wyjmuję wiaderko wiśni takie po twarogu białym i zastanawiam się co upiec na sobotę i niedzielę.
Basiliana 07.02.2019 21:54
Dobrze mieć zamrożone owoce żeby przez cały rok móc przygotowywać takie pyszności. Kruche ciasta z owocami u mnie także należą do ulubionych wypieków.
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 17:06
Tak to prawda;)
ben-ka 07.02.2019 16:41
Smaczne ciasto o każdej porze roku.
Bożena Matuszczyk 06.02.2019 21:51
No ja też, znikło w mig.;) Pozdrawiam Elu.;)
bietka 06.02.2019 14:33
Uwielbiam takie ciasto ze śliwkami : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak