Kruchy placek z winogronami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Co zrobić z winogronami z ogrodu? Kruche ciasto z winogronami :) Pyszne ciasto na niedzielne popołudnie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • masło 82%

    20 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    4 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • winogrona

    4 kiście
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).

Pierwszą część (większą) ciasta wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem.
Na grysik wykładamy winogrona.

Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona. Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat