Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z nektarynkami i śliwkami
Obie mąki, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier puder, miękkie masło i jajko utrzeć na jednolita masę. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Ciasto z wiórkami zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażarki.
Większym kawałkiem ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 24x36 cm. Ciasto jest dość lepkie, dlatego najlepiej jest je rozsmarować łyżką zwilżoną w wodzie. Na cieście wyłożyć przestudzoną masę owocową. Na owocach rozsypać kruszonkę zrobioną z ciasta wyjętego z zamrażarki.
Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec 35 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.