Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy kokosowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 4 szt
cukier 4 łyzki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Ciasto

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
margaryna 1 szt
mąka pszenna 25 dag

Ciasto z orzechami

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
orzechy posiekane 10 dag
orzechy 10 dag mielone
cukier puder 20 dag

Masa kokosowa

margaryna 1 szt
wiórki kokosowe 1 szkl
mleko 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy kokosowiec

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i upiec biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Ciasto z orzechami:
Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Na blachę o wymiarze 25/36 wykładamy połowę ciasta i zalewamy go ciastem z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.
Masa kokosowa:
W garnku gotujemy mleko, kokos i cukier do 10 minut. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kokosem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche- powidło- masa kokosowa- biszkopt- dekoracja

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.04.2016 14:59
Wspaniałe ciacho;))
Mama niejadka 29.03.2016 19:38
Pyszne ciasto
marcia7 29.03.2016 18:22
super pasuje do kawki
endzi
endzi 29.03.2016 17:50
Pychotka!!!!
dom-agi 29.03.2016 17:22
Bardzo lubię takie ciasta!
KORAL 29.03.2016 16:26
Smaczniutki .....:)
agnieszka214 29.03.2016 15:24
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak