Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy jabłecznik z posypką orzechową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
mąka 3 szklanki
masło 1 kostka
jajko 2 szt
sól
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik z posypką orzechową

Robimy ciasto kruche. Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki mąki. Dodajemy dwa żółtka , proszek do pieczenia. Mieszamy dodajemy cukier 1/2 szklanki i odrobinę soli, dodajemy pokrojone zimne masło. szybko siekamy i urabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Jabłek obieramy i kroimy w plasterki cukrzymy i posypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na tortownicę. Nakłuwamy widelcem układamy jabłka.Następnie kładziemy następną warstwę rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy wierzch ciasta. Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem do smaku. Na ciasto wykładamy piane i posypujemy tartymi orzechami. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 17.06.2013 17:14
wspaniałe ciasto
Renata9 17.06.2013 10:51
pyszny jabłecznik
iwa643 17.06.2013 10:44
Smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak