Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy gruszkowiec z orzechami i cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo dobre ciasto, polecam gorąco! :)

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 200 gramów
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

gruszki 1 kilogram
orzechy włoskie mielone 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier puder do posypania 1 łyżka

Porada

Gorące ciasto wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów waniliowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy gruszkowiec z orzechami i cynamonem

Margarynę siekamy nożem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, owijamy folią i schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Umyte gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średnią kostkę, dusimy w garnku, a pod koniec dodajemy cukier, cynamon mielone orzechy i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, wykładamy gruszki, a na wierzch drugą rozwałkowaną część ciasta.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak