Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
4 szklanki -
margaryna
250 gramów -
jajko
1 sztuka -
śmietana 18%
1 szklanka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
drożdże świeże
35 gramów
Farsz:
-
pieczarki
1 kilogram -
cebula
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
olej do smażenia
-
natka pietruszki
0,5 pęczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Dodatkowo:
-
jajko
1 sztuka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec około 15 minut (aż będą lekko złote).
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się