Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • margaryna

    250 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • drożdże świeże

    35 gramów

Farsz:

  • pieczarki

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto

Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

Krok 2 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto

W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Krok 3 - Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami i cebulą foto

Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec około 15 minut (aż będą lekko złote).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 27.03.2015 12:59
też takie lubię :)
Malinka 27.03.2015 12:14
Bardzo takie lubię, pycha!
V_kuchareczka 27.03.2015 11:01
apetycznie wyglądają
cooked 27.03.2015 10:08
robią smaka :)
bietka 27.03.2015 09:47
wyglądają bardzo smacznie :)
kloruś 27.03.2015 09:32
wyglądają bardzo smakowicie!
justynkag 27.03.2015 09:05
Smaczne. Lubię takie paszteciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat