Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka tortowa

    600 gram
  • drożdże świeże

    25 gram
  • masło

    125 gram
  • śmietana kwaśna

    1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    2 sztuka
  • sól

    1/2 łyżeczka

FARSZ DO PASZTECIKÓW

  • grzyby suszone

    1 garść
  • kapusta kiszona

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/2 łyżeczka
  • kminek

    1/2 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

PONADTO

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • sezam

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

FARSZ DO PASZTECIKÓW: grzyby starannie wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić, odsączyć na sitku i bardzo drobno posiekać.

Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Dodać kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia, następnie starannie odcisnąć wodę, a kapustę posiekać.

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i usmażyć na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie wymieszać.

CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt , na środku każdego układać farsz, ciasto zwijać w wałeczek, który następnie pokroić podobnie jak kopytka.

Paszteciki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 180°C do lekkiego zrumienienia.
anemon
*sezam czarny – 1 łyżka **przepis na ciasto do tych pasztecików znalazłam u @ben-ka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Kolorowa 24.10.2015 13:48
Też takie zrobię !
Grazyna0211 22.10.2015 15:21
bardzo smaczne paszteciki
Jumper123 22.10.2015 10:18
uwielbiam takie paszteciki
Stenka 22.10.2015 10:03
wyglądają smacznie
ben-ka 22.10.2015 09:40
Na święta sobie je zrobię:)
Mniam 22.10.2015 09:37
Bardzo lubię takie paszteciki, ale mi smaka narobiłaś :)
bietka 22.10.2015 09:29
takie paszteciki sa bardzo smaczne :)
MałaMi89 21.10.2015 23:45
Kiedyś takie robiłam, pycha :)
halina17 21.10.2015 23:03
Smacznie wyglądają.
Ania84 21.10.2015 22:36
super smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat