Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka tortowa
600 gram -
drożdże świeże
25 gram -
masło
125 gram -
śmietana kwaśna
1/2 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
2 sztuka -
sól
1/2 łyżeczka
FARSZ DO PASZTECIKÓW
-
grzyby suszone
1 garść -
kapusta kiszona
300 gram -
cebula
1 sztuka -
sól do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
1/2 łyżeczka -
kminek
1/2 łyżeczka -
majeranek
1 łyżeczka -
olej do smażenia
PONADTO
-
żółtko jajek
1 sztuka -
śmietana
1 łyżka -
sezam
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Dodać kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia, następnie starannie odcisnąć wodę, a kapustę posiekać.
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i usmażyć na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie wymieszać.
CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt , na środku każdego układać farsz, ciasto zwijać w wałeczek, który następnie pokroić podobnie jak kopytka.
Paszteciki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 180°C do lekkiego zrumienienia.
*sezam czarny – 1 łyżka **przepis na ciasto do tych pasztecików znalazłam u @ben-ka.![]()
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)