Przepis i sposób przygotowania na: Kruche żeberka w miodzie i musztardzie, DS XXII, odc. 18
Jeśli masz ochotę na prawdziwie wyraziste, pełne aromatu danie, te pieczone żeberka będą strzałem w dziesiątkę! Dzięki marynacie z miodem i musztardą oraz długiemu pieczeniu mięso staje się idealnie miękkie i soczyste. Dodatek glazurowanej pietruszki oraz słodkich pieczonych owoców doskonale dopełnia całość, nadając jej wyjątkowego charakteru. Przygotuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich!
Jak zrobić żeberka?
W dużej misce szykujemy marynatę. Wlewamy około 200 ml oleju rzepakowego. Doprawiamy Pieprzem czosnkowym Prymat, dodajemy miód, a następnie Musztardę sarepską Prymat. Całość dobrze mieszamy. Do przygotowanej marynaty dodajemy żeberka, dbając o to, żeby były całkowicie pokryte marynatą z każdej strony.
Smażymy żeberka w rozgrzanym garnku na oleju. Po obsmażeniu ich z każdej strony, dodajemy paprykę wędzoną.
Cebule kroimy i dodajemy do żeberek. Kroimy suszone owoce i również dodajemy je do garnka.
Żeberka doprawiamy Liśćmi lubczyku Prymat a następnie dodajemy bulion, wlewając go tak, żeby do połowy zakrył mięso. Pozostałą część bulionu zostawiamy do ewentualnego dolania w trakcie pieczenia. Żeberka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 90 minut, do miękkości.
Pietruszkę obieramy, kroimy na pół, wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażamy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podlewamy octem balsamicznym. Mieszamy a następnie dodajemy cukier i tymianek, po czym dodajemy odrobinę wody. Redukujemy płyn do czasu aż powstanie glazura.
Upieczone żeberka podajemy z glazurowaną pietruszką i pieczonymi owocami, pozostałymi po pieczeniu żeberek.