Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kruche żeberka w miodzie i musztardzie, DS XXII, odc. 18

3.4
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Soczyste, pieczone żeberka w aromatycznej marynacie z miodem i musztardą, podane z glazurowaną pietruszką i pieczonymi owocami. Sprawdź przepis na wyjątkowo smakowite i rozpływające się w ustach danie!

Składniki:

żeberka wieprzowe
1 kg
cebula
2 sztuki
czosnek
5 ząbków
śliwki suszone
50 g
jabłka suszone
50 g
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
miód
1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 szczypta
sól
do smaku
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
Liść lubczyku suszony Prymat
2 liście
olej rzepakowy
200 ml
bulion mięsny
1 litr
korzeń pietruszki
2 sztuki
tymianek świeży
kilka gałązek
cukier
1 łyżeczka
ocet balsamiczny
50 ml
woda
125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche żeberka w miodzie i musztardzie, DS XXII, odc. 18

Jeśli masz ochotę na prawdziwie wyraziste, pełne aromatu danie, te pieczone żeberka będą strzałem w dziesiątkę! Dzięki marynacie z miodem i musztardą oraz długiemu pieczeniu mięso staje się idealnie miękkie i soczyste. Dodatek glazurowanej pietruszki oraz słodkich pieczonych owoców doskonale dopełnia całość, nadając jej wyjątkowego charakteru. Przygotuj ten przepis i zachwyć swoich bliskich!

Jak zrobić żeberka?

1

W dużej misce szykujemy marynatę. Wlewamy około 200 ml oleju rzepakowego. Doprawiamy Pieprzem czosnkowym Prymat, dodajemy miód, a następnie Musztardę sarepską Prymat. Całość dobrze mieszamy. Do przygotowanej marynaty dodajemy żeberka, dbając o to, żeby były całkowicie pokryte marynatą z każdej strony.

2

Smażymy żeberka w rozgrzanym garnku na oleju. Po obsmażeniu ich z każdej strony, dodajemy paprykę wędzoną. 

3

Cebule kroimy i dodajemy do żeberek. Kroimy suszone owoce i również dodajemy je do garnka. 

4

Żeberka doprawiamy Liśćmi lubczyku Prymat a następnie dodajemy bulion, wlewając go tak, żeby do połowy zakrył mięso. Pozostałą część bulionu zostawiamy do ewentualnego dolania w trakcie pieczenia. Żeberka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 90 minut, do miękkości.

5

Pietruszkę obieramy, kroimy na pół, wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażamy pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podlewamy octem balsamicznym. Mieszamy a następnie dodajemy cukier i tymianek, po czym dodajemy odrobinę wody. Redukujemy płyn do czasu aż powstanie glazura. 

6

Upieczone żeberka podajemy z glazurowaną pietruszką i pieczonymi owocami, pozostałymi po pieczeniu żeberek. 

Twoje żeberka są gotowe do podania! Soczyste mięso, aromatyczna marynata i delikatnie skarmelizowana pietruszka tworzą niezapomniane połączenie smaków. To danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub wyjątkową kolację. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak