Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szkl
cukier 1 szklanka+ 3 łyżki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
śliwki 70 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Ze śliwek usuwamy pestki i rozkładamy je na cieście skórką u dołu, posypujemy 3 łyżkami cukru. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 23.06.2017 22:01
Ja tez je uwielbiam
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:23
lubię taki ciasta
ben-ka 23.06.2017 11:30
takie ciasto lubię
pestka 23.06.2017 09:42
bardzo lubię ciasta z owocami
Patrycja33 23.06.2017 09:41
uwielbiam :-)
Krzysztof15 23.06.2017 06:29
smaczne ciacho
Franciszek 23.06.2017 00:57
pyszne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak