Kruche ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • cukier

    1 szklanka+ 3 łyżki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • śliwki

    70 dag
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C. Ze śliwek usuwamy pestki i rozkładamy je na cieście skórką u dołu, posypujemy 3 łyżkami cukru. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 23.06.2017 22:01
Ja tez je uwielbiam
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:23
lubię taki ciasta
ben-ka 23.06.2017 11:30
takie ciasto lubię
pestka 23.06.2017 09:42
bardzo lubię ciasta z owocami
Patrycja33 23.06.2017 09:41
uwielbiam :-)
Krzysztof15 23.06.2017 06:29
smaczne ciacho
Franciszek 23.06.2017 00:57
pyszne do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat