Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki ok 3/4 kg
Ciasto:
mąka pszenna 4 szkl
cukier 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
masło lub margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana ok 4 łyżki
Pianka:
białko 4 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i osączamy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Odkładamy do lodówki na 30-40 min.

Wyjmujemy większa część ciasta i wylepiamy nim spód przygotowanej dużej blaszki. Układamy śliwki rozcięciem do góry.
Ubijamy białka z cukrem na sztywno i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na śliwki.
Zasypujemy kruszonką z pozostałego ciasta.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.04.2017 08:16
smaczne ciasto
Justi2401 19.04.2017 09:28
Proste i pyszne ciacho :)
Franciszek 18.04.2017 22:10
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak