Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • masło

    125 g
  • cukier

    1/3 szkl
  • żółtko jajek

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

BUDYNIOWA PIANKA

  • białko

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • śmietana 18 proc

    1 szkl

DODATKOWO

  • rabarbar

    300 g
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z rabarbarem i budyniową pianką foto
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania kulki. Można także posiekać na stolnicy. Masło powinno być zimne. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części (2:3) Włożyć do zamrażarki na 30min.
Krok 2 - Kruche z rabarbarem i budyniową pianką foto
Rabarbar pokroić w około 1cm kawałki i zasypać cukrem. Na wyłożoną papierem blaszkę (21x25) zetrzeć większą część ciasta. Najlepiej na tarce jarzynowej. Podpiec 10min w 190*C
Krok 3 - Kruche z rabarbarem i budyniową pianką foto
Białka ubić na sztywną pianę i miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier. Na końcu wsypać proszek budyniowy. Dodać śmietanę, którą delikatnie wmieszać. Piana nieco opadnie. Wylać na podpieczony spód.
Krok 4 - Kruche z rabarbarem i budyniową pianką foto
Wyłożyć rabarbar i zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Krok 5 - Kruche z rabarbarem i budyniową pianką foto
Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.08.2015 18:59
pyszne ciasto.
ben-ka 25.09.2014 09:09
Ciasta z owocami,to i ja bardzo lubię.
erym 24.09.2014 18:41
dla mnie bomba!
Malgorzata549 22.08.2014 10:41
uwielbiam ciasto z rabarbarem
erym 03.08.2014 13:36
uwielbiam rabarbar, szkoda ze sezon krotki...
Jodaj 01.07.2014 10:33
prze świetne ciasto i ten rabarbar , uwielbiam :)
engie23 01.07.2014 09:08
super wygląda i spakuje pewnie tak samo :)
malaczarna23 25.06.2014 17:44
smaczniutkie ciasto
aisoglam 23.06.2014 16:49
Pychoteczka :)
stokrotka 23.06.2014 07:15
pyszne do kawki, na deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat