Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z prażonymi jabłkami, brzoskwiniami i borówką amerykańską na mące orkiszowej.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, a następnie schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć 2/3 ciasta i podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Kiedy spód ciasta ostygnie, można posypać bułką tartą.
Masa jabłkowa:
Jabłka wyjąć ze słoika do miseczki, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Masę rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie ciasta.
Piana:
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, wsypać galaretkę wiśniową i chwilkę jeszcze zmiksować. Następnie pianę rozłożyć na masę jabłkową.
Owoce:
Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i rozłożyć na pianę, borówki amerykańskie ( miałam akurat mrożone ) rozsypać na pianie.
Na owoce poskubać pozostałą część ciasta kruchego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !