Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z orkiszem i ricottą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 200 g
jajko 4 szt
ser ricotta 100 g
masło 150 g
kasza orkiszowa 60 g
czekolada mleczna 60 g
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z orkiszem i ricottą

Kroki postępowania

1
Miękkie masło zagnieść z cukrem (140 g cukru).
Krok 1 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
2
3 jajka ugotować na twardo. Ostudzone żółtka rozgnieść widelcem i dodać do masła ( ugotowane białka nie są nam potrzebne). Wsypać również make i zagnieść ciasto (kruche). Zawinąć w folie spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
3
Orkisz ugotować w 500 ml woda+ mleko ( 30 minut). Odcedzony pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
4
Wymieszać go z cukrem (60 g) i ricottą.
Krok 4 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
5
Do nadzienia dodać cale jajko ( surowe) i pokrojona czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
6
Formę (24 cm) wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°) na 10 minut.
Krok 6 - Kruche z orkiszem i ricottą foto
7
Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowana masę i całość wstawić do piekarnika (200°) na jeszcze 30 minut.
Krok 7 - Kruche z orkiszem i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.05.2014 10:29
ciekawe ciasto , z chęcią bym spróbował :-)
wwwiolka 11.05.2014 20:28
Bardzo lubię takie smaki.
adelajda 11.05.2014 19:20
smaczny przepis :)
patryska76 11.05.2014 18:09
Mniam mniam :)
Noruas 11.05.2014 18:07
mniam, ciekawy pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak