Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami i brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 50 dag
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gram (1 kostka)
jajko 2 całe
śmietana 1 łyzka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

jabłka 1 kg
brzoskwinie 1/2 kg
cynamon Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami i brzoskwiniami

Ciasto: Makę przesiwamy na stolnice razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, duzym nożem siekamy razem z margaryną, robimy dołek, wbiajamy jajka oraz dokładamy śmietanę. Chłodnymi dłońmi zarabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie czesci, każda owijamy w folię i wkładamy min na godzinę do lodówki
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki, mieszamy z łyżeczką cynamonu. Brzoskiwnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o wym. 33x22 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tarta. Wierzch ciasta opruszamy bułką tartą. Wykładamy jabłka a na górę brzoskwinie. Z drugiej płowy ciasta ogrywamy małe kawałki i rzucamy a na owoce.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 min.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Rady: Drugą połowę ciasto możemy włożyć do zamrażarki a nastepnie zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 13.08.2014 15:51
Apetycznie wygląda!
Kuchenka 13.08.2014 14:47
super ciacho
Stenka 13.08.2014 13:35
często taki jabłecznik robię
Katarzyna59 13.08.2014 12:36
smaczne ciasto
gosia56 13.08.2014 10:56
super ciasto;)
2milutka 13.08.2014 10:32
pyszne ciasto mniam!
Wacław 13.08.2014 10:24
przepyszne to ciasto !
Patriszja
Patriszja 13.08.2014 10:01
mniammm palce lizać :)
Renata9 13.08.2014 09:43
bardzo smaczne ciasto
Wiktoria29 13.08.2014 09:07
baardzo lubię takie ciasta
w mojej kuchni 13.08.2014 09:02
ciasto smakołyk, tylko je jeść..
SmakolykiJoanny 13.08.2014 08:32
Lubie sama robić ciasta kruche , można różne dodatki włożyć w nie . Twoje ciacho wyszło delikatne na pierwszy rzut oka można powiedzieć . Lubie takie delikatnie dopieczone jaśniutkie . Pięknie ci wyszło .
Pietruszka 13.08.2014 08:13
fajne ciacho
Konczi 13.08.2014 07:34
pysznie wygląda :) Uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak