Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z budyniem, jabłkami i bezą

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier ok. 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka (250 dag)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 5-6 łyżek
aromat waniliowy kilka kropli

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania (bez cukru)
cukier 4 łyżki
mleko 3 szklanki

Beza

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
sól szczypta

Dodatkowo

jabłka 4-5 sztuk
cynamon 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z budyniem, jabłkami i bezą

Kroki postępowania

1
Obie mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszam ze sobą.
Krok 1 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
2
Dodaję żółtka, margarynę, śmietanę, aromat - siekam nożem i zagniatam ciasto (ewentualnie można dodać więcej śmietany.
Krok 2 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
3
Ciasto dzielę na dwie części 1/3 - wierzch i 2/3 - spód. Mniejszą część wkładam do zamrażalnika.
Krok 3 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
4
Większą część rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy 36 x 25cm.
Krok 4 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
5
Jabłka kroję w większe kawałki dodaję cynamon oraz kaszę manną - wszystko mieszam (użyłam słodkich jabłek, więc ich nie słodzę).
Krok 5 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
6
Dwie szklanki mleka gotuję, w pozostałym mieszam proszek budyniowy oraz cukier - gotuję budyń i gorący wylewam na ciasto.
Krok 6 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
7
Układam jabłka na gorącym budyniu, dzięki temu nie będą twarde.
Krok 7 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
8
Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, na koniec dosypuję kisiel. Ubitą na sztywno pianę przekładam na jabłka i równomiernie rozprowadzam ( budyń powinien być już chłodny - inaczej piana rozpuści się).
Krok 8 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto
9
Wyjmuję lekko zmrożone ciasto i ścieram je na tarce o grubych oczkach - rozprowadzam na pianie. Ciasto wstawiam do piekarnika na 50-60min. w temp. 170st. C - po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 9 - Kruche z budyniem, jabłkami i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.04.2016 13:11
bardzo ładnie wygląda
IZABELA29 24.04.2016 09:26
oj i ja takze
Renata9 23.04.2016 21:23
Smaczne i kolorowe ciacho :-)
Edita 23.04.2016 20:37
ale pysznosci
Mniam 23.04.2016 20:31
Smaczne ciasto np na niedzielę :)
Wiktoria29 23.04.2016 20:22
fajne ciasto
Bernadeta1 23.04.2016 19:48
uwielbiam takie ciasto
Babeczka35 23.04.2016 19:45
Pyszne ciasto.
Ada-Gaba 23.04.2016 19:19
uwielbiam takie ciacha
MAR3STA 23.04.2016 18:35
Pyszne ciasto
Janina 23.04.2016 18:16
Świetne ciasto;))
Motorek 23.04.2016 17:24
pyszne ciasto
w mojej kuchni 23.04.2016 17:15
super słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak