Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
margaryna 15 dkg
amoniak 1 płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Budyń

budyń śmietankowy 2 sztuki duży
mleko 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z budyniem

Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwile gotujemy.

Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.11.2017 18:42
Bardzo mnie to cieszy :)
KORAL 21.11.2017 18:03
Ekstra :) Zabieram i lecę....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak