Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche tarteletki z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
malinówki 2 twarde
cukier 2 łyżka
sok z cytryny 2 łyżka
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tarteletki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę oraz żółtka. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Foremki do muffinek lub tarteletek smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy nim dno i boki foremek. Nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Kruche tarteletki z jabłkami foto
2
Z pozostałego ciasta wycinamy małe listki lub drzewka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, a następnie w cienkie talarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Kruche tarteletki z jabłkami foto
3
Jabłkami napełniamy foremki.
Krok 3 - Kruche tarteletki z jabłkami foto
4
Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni. Małe ciasteczka pieczemy w tej samej temperaturze do zarumienienia (około 10 minut).
Krok 4 - Kruche tarteletki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 16.10.2012 12:35
wyglądają mega apetycznie! :) A jesienna dekoracja jest boska :)
Krakowianka 16.10.2012 10:45
cudowne :) takie jesienne!!!
ilovebake 16.10.2012 10:15
super
cukiereczek 16.10.2012 09:37
lubię
EWI 16.10.2012 08:57
podoba mi sie :)
ewka1978 16.10.2012 08:12
pycha
Andysz 16.10.2012 08:05
rewelacyjne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak