Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Bardzo polecam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • sól

    0.5
  • jajko

    1 sztuka

Nadzienie:

  • jajka

    6 sztuk
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.

2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.

3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą cztery duże porcje. Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek. Tuńczyk powinien być w kawałkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

25.06.2018 21:07
ładnie i smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat