Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tartaletki z jeżynami
Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z solą i cukrem i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia: Jeżyny skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 ciasta odkładamy, a resztę rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła. Ciastem wykładamy foremki do tartaletek. Do środka nakładamy nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tartaletki wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. Smacznego!