Kruche tartaleki z czarnymi porzeczkami i truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    300 gram
  • masło

    200 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • porzeczki

    1 szklanka
  • truskawki

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podane proporcje 3(mąki):2(tłuszczu):1(cukru) to jedna z żelaznych reguł dobrego ciasta kruchego. Właściwie można na tym poprzestać i nie ma potrzeby dodawania żółtek, ja jednak lubię kruche ciasto z żółtkami - żeby było bardziej kruche żółtka mają być ugotowane na twardo. Kolejną żelazną regułą jest jak najkrótsze wyrabianie ciasta - składniki mają być zimne i nie wolno dopuścić do ich przegrzania. Reguła numer trzy - unikamy wyrabiania ręką. Wszystkie składniki siekamy nożem - da się. Numer cztery - wyrobione ciasto formujemy w kulę i schładzamy.

1.Zaczynamy od ciasta - masło siekamy z cukrem, potem dodajemy mąkę i żółtka. Mniej doświadczeni mogą dolać dwie łyżki lodowatej wody - będzie łatwiej. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na około godzinę.

2. Porzeczki - my najbardziej lubimy czarne, ale ciekawie smakuje połączenie czarnych, czerwonych i białych- otaczamy mąką ziemniaczaną

3. Ciastem wylepiamy foremki do babeczek - ja używam silikonowych foremek do muffinków - są wyższe.

4. Do każdej foremki wsypujemy porzeczki, na wierzchu każdej kładziemy truskawkę.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

6. Jeszcze ciepłe pudrujemy, tak by cukier się rozpuszczał i tworzył chrupiącą skorupkę.

Oczywiście można podawać z lodami lub bitą śmietaną :)Ilość zużytych owoców zależy od głębokości Waszych foremek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 12.07.2013 11:20
Ale to musi być dobre :-)
Barbara13 11.07.2013 22:46
Pyszności,idealne na lato
Megg 11.07.2013 20:51
wyglądają bardzo smakowicie
2milutka 11.07.2013 18:50
smaczny przepis
SylwiaMagdaSabin 11.07.2013 18:25
chętnie wypróbuję
cukiereczek 11.07.2013 17:35
wspaniałe i słodkie
IwonaDD 11.07.2013 16:32
pychota !!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat