Przepis i sposób przygotowania na: Kruche tartaleki z czarnymi porzeczkami i truskawkami
1.Zaczynamy od ciasta - masło siekamy z cukrem, potem dodajemy mąkę i żółtka. Mniej doświadczeni mogą dolać dwie łyżki lodowatej wody - będzie łatwiej. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na około godzinę.
2. Porzeczki - my najbardziej lubimy czarne, ale ciekawie smakuje połączenie czarnych, czerwonych i białych- otaczamy mąką ziemniaczaną
3. Ciastem wylepiamy foremki do babeczek - ja używam silikonowych foremek do muffinków - są wyższe.
4. Do każdej foremki wsypujemy porzeczki, na wierzchu każdej kładziemy truskawkę.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
6. Jeszcze ciepłe pudrujemy, tak by cukier się rozpuszczał i tworzył chrupiącą skorupkę.
Oczywiście można podawać z lodami lub bitą śmietaną :)Ilość zużytych owoców zależy od głębokości Waszych foremek.