Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche słone ciasteczka z pastą pieczarkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
margaryna 250 g
kwaśna śmietana 250 g
sól 2 szczypty
pasta
pieczarki 350 g
szalotka mała
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche słone ciasteczka z pastą pieczarkową

Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki. W tym czasie robimy pastę.

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Przekładamy na patelnię, na której rozpuściliśmy łyżkę masłą. Podsmażamy na dużym ogniu aż lekko się przyrumieni. Zdejmujmy pieczarki z patelni i wsypujemy drobno posiekaną szalotkę. Krótko smażymy na lekko brązowy kolor. Przekładamy do pieczarek i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę masła i blenderem rozdrabniamy na gładką masę.

Na stolnicy posypanej mąką cienko rozwałkowujemy połowę ciasta(na grubość około 2 mm). Przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy pastą pieczarkową. W każdej zwijamy najpierw jeden dłuższy bok a następnie drugi, tak aby oba stykały się po środku. Ostrym nożem kroimy w 1,5 cm plastry. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wzorkami do góry. Lekko spłaszczamy szerokim nożem. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy w temp.180 stopni około 20 minut. Powinny uzyskać brazową barwę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna87 10.09.2012 08:44
fajne
Kasia35 10.09.2012 07:50
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak