Przepis i sposób przygotowania na: Kruche słone ciasteczka z pastą pieczarkową
Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Przekładamy na patelnię, na której rozpuściliśmy łyżkę masłą. Podsmażamy na dużym ogniu aż lekko się przyrumieni. Zdejmujmy pieczarki z patelni i wsypujemy drobno posiekaną szalotkę. Krótko smażymy na lekko brązowy kolor. Przekładamy do pieczarek i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę masła i blenderem rozdrabniamy na gładką masę.
Na stolnicy posypanej mąką cienko rozwałkowujemy połowę ciasta(na grubość około 2 mm). Przekrajamy wzdłuż na pół. Obie części smarujemy pastą pieczarkową. W każdej zwijamy najpierw jeden dłuższy bok a następnie drugi, tak aby oba stykały się po środku. Ostrym nożem kroimy w 1,5 cm plastry. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wzorkami do góry. Lekko spłaszczamy szerokim nożem. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy w temp.180 stopni około 20 minut. Powinny uzyskać brazową barwę.