Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche siasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 gram
cukier kryształ 125 gram
jajko 1
aromat waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: kruche siasteczka

Masło rozcieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko i aromat. Całość mieszamy. Dosypujemy połowę mąki, mieszamy z masą, po chwili dodajemy drugą połowę mąki i dalej mieszamy. jeśli ciasto się mocno lepi dodajemy trochę mąki. Zagniatamy ciasto w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. pół godz. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp.180 st.C. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie. Wykrawamy ciasteczka. Układamy ciacha na blasze i pieczemy ok.10-15minut. powinny być takie złocisto-brązowe. Kiedy ostygną dekoruję je lukrem z barwnikami spożywczymi. jest pysznie i kolorowo! Te ciasteczka najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień. nie polecam zamykania w szczelnym pojemniku,bo będą wtedy twarde,jak kamień. Ja zawsze układam je w otwartej puszcze, ewentualnie przykrywam puszkę ręczniczkiem i odczekuje parę dni. Bez lukru nie są bardzo słodkie,więc można je śmiało podawać małym dzieciom :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krakowianka 05.11.2012 12:28
cudowne!!
Pietruszka 05.11.2012 10:43
ooo jak z bajki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak