Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche serca z dziurką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/2 szkl.
margaryna kostka 300 gram
cukier 3/4 szkl.
esencja waniliowa 2 łyżeczki
sól łyżeczka
dżem owocowy 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
polewa czekoladowa do przyozdobienia
śmietana 12% 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche serca z dziurką

Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy margarynę, sól, cukier, esencję waniliową i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, nie chce się zlepić dodajemy śmietanę. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Może stać całą noc.

Ciasto rozwałkowujemy na 3-4mm i wycinamy kształty foremką. W połowie wyciętych ciastek, dodatkowo wycinamy dziurkę, ja to robię obrączką :)

Na ciastkach bez dziurki układamy porcję dżemu - ja wykorzystałam własnej produkcji dżem aroniowo-śliwkowy - i przykrywamy kawałkiem z dziurką, delikatnie dociskamy brzegi, nie sklejamy.

Pieczemy w tem. 180 stopni 15-20min na środkowej półce.

Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy, powstałym gęstym, lukrem polewamy ciastka, następnie dekorujemy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 13.02.2014 18:38
wyglądają rewelacyjnie ;)
Konczi 13.02.2014 17:38
super ciachunia
Marta1986 13.02.2014 17:33
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak