Kruche różyczki z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • masło

    30 dag
  • żółtko jajek

    5 szt.
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier wanilowy

    32 g
  • marmolada

    330 g
  • białko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrawamy kółka. Na wykonanie różyczki potrzebujemy ok.6-7 kółek.
Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie - łączenia smarujemy białkiem.
Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady. Zwijamy w rulonik i tak powstają różyczki :)
Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w (koniecznie) nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewka1978 26.04.2012 16:17
Kuszące
Dorota59 02.02.2011 13:05
przepięknie wyszły

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat