Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche różyczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
żółtko jajek 4
białko 1
margaryna 25 dkg
cukier puder 3 łyżki
sól szczypta
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche różyczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka.
Krok 1 - Kruche różyczki foto
2
5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładać marmoladę.
Krok 2 - Kruche różyczki foto
3
Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.
Krok 3 - Kruche różyczki foto
4
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Kruche różyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:22
Piękne i smaczne.
Wiktoria29 07.08.2014 09:29
super pomysł, wrzucam do swojej książki
kasiaw 07.08.2014 08:51
bardzo ładnie wyglądają
ice cubes 07.08.2014 08:50
wyglądają smakowicie
Pietruszka 07.08.2014 08:21
fajne ciasteczka
norweska20 07.08.2014 00:43
smakowite....:)
Iwusia 06.08.2014 22:58
też je czasem robię, są smaczne i ładne
slonko888 06.08.2014 21:42
wygladaja cudnie
teresa18 06.08.2014 21:34
przepiękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak