Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rożki z marmoladą z róży

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1 kostka
mąka 300 gram
cukier puder 2-3 łyżki czubate
marmolada z róży
śmietana 150-200 gram
jaja 1 sztuka
sól 1 szczypta
rozkłócone jajo do dekoracji
twaróg 100-120 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
Do dekoracji:
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rożki z marmoladą z róży

Na początku mielimy twaróg. Masło siekamy wraz z mąką- robimy to dosyć szybko-i mile widziane zimne ręce. Następnie dodajemy śmietanę, jajko, odrobinę soli,cukier waniliowy, puder i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wycinamy kwadraty średniej wielkości. Na każdej porcji ciasta wykładamy łyżeczką marmoladę- mogą być też gęste powidła i składamy w rożek,chusteczki, czy kopertę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i delikatnie oprószamy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika- ok. 200 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 12-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 01.05.2013 09:02
ale pyszności
kriko 01.05.2013 07:39
pysznie wygladaja
Renata9 01.05.2013 07:38
A gdzie jest twaróg w składnikach, bo ja go nie widzę, chyba zapomniałaś o nim. Jaka ilość tego twarogu ?
Krzysztof15 01.05.2013 07:33
super wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak