Kruche rogaliki z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    2,25 szkl
  • masło

    1 kostka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier puder

    1/3 szkl
  • śmietana

    1 łyżka

Lukier

  • cukier puder

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżki

Ponadto

  • powidła śliwkowe

    1/2 słoika
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche rogaliki z powidłami foto
Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę.
Krok 2 - Kruche rogaliki z powidłami foto
Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 3 - Kruche rogaliki z powidłami foto
Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 26.10.2014 13:31
ale pyszności
Stenka 26.10.2014 13:27
apetycznie wyglądają
Agata3 26.10.2014 13:17
cudne rogaliki :)
Lis 26.10.2014 12:26
Super rogaliki - bardzo apetyczne:)
halinah 26.10.2014 11:42
lubię takie desery :)
Konczi 26.10.2014 11:39
Pyszne rogaliki :D
bietka 26.10.2014 11:34
lubię takie rogaliki :)
jasiek 26.10.2014 11:26
jak u babci
IZABELA29 26.10.2014 10:52
uwielbiam takie małe słodkie co nie co
olkaaa 26.10.2014 10:51
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat