Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z powidłami

5.0
(94)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2,25 szkl
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1/3 szkl
śmietana 1 łyżka

Lukier

cukier puder 1/2 szkl
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda 2 łyżki

Ponadto

powidła śliwkowe 1/2 słoika
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z powidłami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę.
Krok 1 - Kruche rogaliki z powidłami foto
2
Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Kruche rogaliki z powidłami foto
3
Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Krok 3 - Kruche rogaliki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 09.11.2022 14:58
Pyszne rogaliki. Dodałam jeszcze pół łyżeczki proszku.
dodi 26.10.2014 13:31
ale pyszności
Stenka 26.10.2014 13:27
apetycznie wyglądają
Agata3 26.10.2014 13:17
cudne rogaliki :)
Lis 26.10.2014 12:26
Super rogaliki - bardzo apetyczne:)
halinah 26.10.2014 11:42
lubię takie desery :)
Konczi 26.10.2014 11:39
Pyszne rogaliki :D
bietka 26.10.2014 11:34
lubię takie rogaliki :)
jasiek 26.10.2014 11:26
jak u babci
IZABELA29 26.10.2014 10:52
uwielbiam takie małe słodkie co nie co
olkaaa 26.10.2014 10:51
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak