Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nic nie ma pod ręką to proponuje przygotowanie tych drożdżowych rogalików z nadzieniem orzechowym.

Składniki:

mąka 300 gramów
masło 82% 120 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
drożdże 20 gramów
mleko 125 mililitrów
sól 1 szczypta
nutella 1 szczypta
orzechy włoskie mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem (zmieszać orzechy z nutellą).

Zwijać rogaliki i piec w temperaturze 190 stopni na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak