Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nic nie ma pod ręką to proponuje przygotowanie tych drożdżowych rogalików z nadzieniem orzechowym.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gramów
  • masło 82%

    120 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • drożdże

    20 gramów
  • mleko

    125 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • nutella

    1 szczypta
  • orzechy włoskie mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem (zmieszać orzechy z nutellą).

Zwijać rogaliki i piec w temperaturze 190 stopni na złoto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat