Kruche rogaliki z dżemem

Kruche rogaliki z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło 250 g

  • cukier

    70 g
  • szczypta soli

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • dwa żółtka

  • cukier wanilinowy

  • dżem truskawkowy

  • białko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, sól, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyc do lodówki na około 1h. Potem wyjmować porcjami, rozwałkowywać na podsypanej mąka stolnicy na kształt koła, pokroić jak pizzę na trójkąty, na szerszym końcu dawać łyżeczkę dżemu, zwijać rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180st. Rogaliki poukładać na blasze, posmarować z wierzchu białkiem i posypać cukrem waniliowym, piec około 25 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eMMe 27.11.2013 21:05
Dla mnie pychota:)
everay 27.11.2013 15:38
rewelacyjnie wyglądają
Lis 27.11.2013 15:31
Pyszne takie rogaliki:)
6zer 27.11.2013 14:31
świetne rogaliki
Olga_SK 27.11.2013 14:17
Uwielbiam takie rogaliczki :)
nogawkuchni 27.11.2013 14:16
Wyglądają przepysznie i na pewno są świetne w smaku,przydatny przepis, urokliwe,udane i smakowite drobne wypieki.
Marta1986 27.11.2013 13:48
pysznie wygląda
Magula 27.11.2013 13:38
fajne rogaliki
bogusia19 27.11.2013 13:26
smaczne rogaliki
Pyszota 27.11.2013 12:52
Uwielbiam takie rogaliki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat