Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    220 g
  • masło

    110 g
  • cukier

    95 g
  • budyń waniliowy

    40 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczki
  • żółtka

    2
  • mleko

    2 łyżki

Dodatkowo

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy.
Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 15 minut. Rogaliki powinny być lekko rumiane. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do wystudzenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Po całkowitym wystudzeniu rogaliki można ponownie obtoczyć w cukrze. Ciasteczka przechowujemy do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.03.2018 06:49
Pyszne rogaliki. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat