Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA ROGALIKI

mąka 2,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
margaryna 20 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 szczypta
dżem truskawkowy

DODATKOWO

białko 1 sztuka
cukier nieduża ilość
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę, dodać sól, margarynę, żółtka, cukier oraz śmietanę.

Wyrobić dosyć wolne ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Kruche rogaliki foto
2
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na około 4 mm.

Kroić kwadraty, na każdy nakładać dżem i zwijać rogaliki.
Krok 2 - Kruche rogaliki foto
3
Każdy rogalik smarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem.
Krok 3 - Kruche rogaliki foto
4
Ułożyć je na brytfannie.
Krok 4 - Kruche rogaliki foto
5
Piec w 180 st 25-30 min na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Kruche rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 07.06.2016 00:00
pychotka zjadłbym
smerfetka79 06.06.2016 23:57
Smacznie wyglądają dodaję do ulubionych ;)
gosia56 06.06.2016 19:39
na pewno pyszne;)
Wacław 06.06.2016 19:02
uwielbiam takie ciasteczka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak