Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki
1 kostka drożdży
6 żółtek
6 szklanek mąki pszennej
400 g śmietany 18 %
1 1/2 szklanki cukru
1 jajko do smarowania
cukier do posypywania rogalików
marmolada twarda
śliwki
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami śmietany i 2 łyżkami cukru. Resztę składników wsypujemy do miski. Dodajemy podrośniety rozczyn z drożdży i dokładnie miksujemy, a następnie wyrabiamy rękami. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnice i dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na o,5 cm placek ,kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy śliwki lub marmoladę.Zwiajmy w rolon. Układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem . Pieczemy 25 minut w temp 170 stopni C.