Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pyszotki z jabłkami
Mąkę proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać z masłem, potem dodać jajko i żółtko, łyżkę śmietany. Zaczynamy zagniatać to na ciasto, aż powstanie jednolita kulka, podsypujemy mąką.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka, które starliśmy na tarce, odciskamy z soku, aby były suche.
Potem dodajemy do jabłek 1/2 paczki kisielu, smak wedle uznania, oraz cukier wanilinowy i łyżkę zwykłego cukru kryształu.
Gdy ciasto wyciągniemy z lodówki rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty około 6 cm / 6 cm.
Na środek wkładamy trochę farszu jabłkowego i sklejamy dowolnie.
Można składać na trójkąt, bądź wszystkie rogi do końca.
Przekładamy ciasteczka na foremkę wyłożoną papierem i pieczemy 20 minut na złoty kolor.
Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!