Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche precelki z ziarnem słonecznika

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 10 dag
jajko 1 szt
gęsta śmietana 2 łyżki
sól 1 szczypta
ziarna słonecznika zmielone

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche precelki z ziarnem słonecznika

Masło siekamy wraz z przesianą mąką. Dodajemy do niej żółtko, śmietanę i sól. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto.Owijamy je folią, po czym odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z ciasta formujemy wałeczki o grubości mniej więcej ołówka. Z wałeczków robimy ósemki. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy gotowe precelki. Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i posypujemy (nie oszczędzając :) ) ziarnem słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180% aż do ich zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinyWkuchni 23.06.2012 22:43
Ach jakie smakowite! Jak w witrynie cukierenki, aż chce się sięgnąć po jednego :P
parysek10 18.05.2012 14:10
wow, wyglądają cudownie!
Katarzyna87 18.05.2012 09:22
mniam
Amellia 18.05.2012 08:53
pyyycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak