Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche prażynki motylkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 szkl
jajko 1 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche prażynki motylkowe

Kroki postępowania

1
Mleko, mąkę, jajko, cukier waniliowy, proszek mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Krok 1 - Kruche prażynki motylkowe foto
2
Do nagrzanego oleju wkładamy foremkę do prażynek, aby się nagrzała
Krok 2 - Kruche prażynki motylkowe foto
3
Foremkę zanurzamy w cieście, ale tak do 3/4 jej wysokości nie całą
Krok 3 - Kruche prażynki motylkowe foto
4
Formę z ciastem zanurzamy w oleju tak by ciasto nam się odkleiło.
Krok 4 - Kruche prażynki motylkowe foto
5
Rozetki smażymy na złoty kolor. Na papierze odsączamy z nadmiaru tłuszczu . Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Krok 5 - Kruche prażynki motylkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 06.10.2016 17:18
Bardzo lubię, pamiętam jak Mama je przygotowywała - cały półmisek dla naszej małej gromadki ... wspaniały smak wspomnień - dziękuję :) a teraz zaproś mnie na takie, trzeba skosztować :D
gusia1000 06.10.2016 00:07
Na pewno są dobre.
MAR3STA 05.10.2016 21:43
fajny deser
Kuchenka 05.10.2016 17:51
są pyszne, trochę taki smak dzieciństwa :)
Futka 05.10.2016 14:06
Przepyszne prażynki :)
Łukasz15 05.10.2016 13:53
Ciekawy pomysł
magdow 05.10.2016 13:41
pomysłowe ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak