Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pizzerinki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Te malutkie pizze bez dodatku drożdży są szybkie w wykonaniu, pyszne i bardzo ładnie się prezentują. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 0.75 szklanki
olej rzepakowy 0.3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
oregano 1 łyżeczka

Dodatki:

pomidory 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
ser feta 150 gramów
keczup 2 łyżki
oregano 2 łyżeczki
bazylia świeża 5 liści

Porada

Jako dodatek do pizzerinek najlepiej sprawdzą się podłużne odmiany pomidorów, które z łatwością można pokroić w małe plasterki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pizzerinki

Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i oregano, a następnie dodać mleko oraz olej i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitego ciasta.

Formować z ciasta nieduże kulki, a następnie spłaszczyć je w dłoniach tworząc placuszki. Ułożyć pizzerinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować keczupem i posypać oregano.

Na każdym placuszku położyć plasterek pomidora, trzy kostki sera feta i kilka piórek cebuli.

Pizzerinki piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, a po upieczeniu posypać posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak