Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 szt
śmietana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkami

Wymieszać na stolnicy obie mąki, dodać resztę składników , zostawiając tylko połowę cukru i cukier wanilinowy. Ciasto dobrze wyrobić (gdyby było za gęste dodać trochę wody) Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm i pokroić w pasy o szerokości 3-4 cm. Na tych pasach okładać obrane, wydrążona i pokrojone na 8 części jabłka (wcześniej każdą cząstkę jabłka obtoczyć w cukrze). Paski ciasta zalepiać na wierzchu i kroić tak aby każdy kawałek zawierał cząstkę jabłka. Zalepić brzegi (boki) pierożków, układać na blasze wysmarowanej margaryną piec 25 minut w gorącym piekarniku. Jeszcze cieple posypać cukrem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 08.08.2011 22:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak