Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche pierożki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
żółtko jajek 2 szt
masło 25 dag
jabłka 50 dag
cukier 1 łyżka
śmietana 2 lyżki
cynamon 1 łyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkami

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, śmietanę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować, szklankę wycinać krążki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jabłek, złożyć na połowę i dokładnie zlepiać brzegi. Pierożki ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.01.2012 15:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak